Uitslag Oranjekoekverkiezing bekend!

In het weekend van 16 en 17 september was de spanning om te snijden tijdens de uitslag van De Oranjekoekverkiezing op de NazomerFair. Inmiddels mogen de gebbroeders Marten Boonstra van Bakkerij Boonstra uit Akkrum, en Roel Boonstra van Bakkerij Boonstra uit De Knipe strijken met de eer!

Omhuld in traditie

In het hoge Noorden kennen wij dit gebakje allemaal. Met zijn oorsprong in de Friese cultuur is het gebakje bij uitstek geschikt voor elke gelegenheid. Zo bestaat de typisch Friese lekkernij doorgaans uit een plaatvormige koek, met roze glazuur, en afgewerkt met crème of slagroom. Echter kent de oranjekoek vele verschillende verschijningsvormen. Zo heeft eigenlijk iedere bakker zijn eigen recept.

De felle strijd

Om de lekkernij met de rijke geschiedenis eer te doen, organiseerde de Leeuwarder Courant de oranjekoekverkiezing. Voorafgaand aan de fair deden aan de verkiezing 126 verschillende bakkers mee, vanuit de hele provincie. Uiteindelijk werden dit 30 deelnemers, dankzij de grote inzet van het publiek. Gezamenlijk hadden zij meer dan 11.000 stemmen uitgebracht. Vervolgens nam de jury, in aanloop naar de LC NazomerFair toe, de baksels van de 30 bakkers flink onder de loep. Na veel proeven, kwam de jury tot haar top 10. Ten slotte zijn deze 10 bakkers de strijd met elkaar aangegaan in de finale tijdens de fair.

Ontknoping

In het weekend van zaterdag 16 en zondag 17 september toonden de finalisten hun beste creaties om de harten van de juryleden te winnen. Uiteindelijk hebben zowel vakjury als publieksjury een winnaar gekozen. Enerzijds was de winnaar van de publieksjury Marten Boonstra (Bakkerij Boonstra uit Akkrum). Anderzijds was de favoriet van de vakjury Roel Boonstra (Bakkerij Boonstra uit De Knipe). Daarom mogen de twee bakkersbroers met veel trots zeggen dat zij de lekkerste oranjekoeken maken!

Over de auteur Bekijk alle berichten

Shi Jan Mei

/* ]]> */