Herfstig schouwspel: Landgoed Stania State

Stania State

Op woensdag 20 september 2017 is de zomer officieel voorbij. Het weekend daarvoor, op 16 en 17 september 2017, ontvangen we de herfst met open armen tijdens het gezelligste Nazomerfeest van Friesland, de Leeuwarder Courant NaZomerFair. Hierbij dient het eeuwenoude Landgoed Stania State in Oentsjerk opnieuw als herfstig decor. Maar aan wie hebben we dit prachtige landgoed eigenlijk te danken?

Rijke geschiedenis landgoed

Landgoed Stania State kent een rijke geschiedenis. Door de eeuwen heen hebben er verschillende voorname mensen gewoond. Het was Jeppe Stania die er begin zestiende eeuw een slot liet bouwen en het de naam Stania State gaf. Maar het landgoed zoals je die nu kent, is niet meer hetzelfde waarvan Jeppe de eerste steen had gelegd. In 1813 werd het slot vernield door brand, waarna een gehavend pand overbleef. Het heeft dertig jaar geduurd voor Theodorus Marius Theresius Looxma in 1843 het landgoed daarom grotendeels liet afbreken. Uit wat hiervan overbleef, herbouwde hij het landgoed zoals wij die kennen. Ook liet hij de tuin aanleggen door de befaamde landschapsarchitect Lucas Pieters Roodbaard.

Eigenaar

Rond 1970 werd Stania State gekocht door de gemeente Tietjerksteradeel. Zij stelden de tuin en het bos open voor het publiek. Vanaf toen werd het een geliefd wandelgebied voor mensen uit Leeuwarden en omgeving. Tegenwoordig is het landgoed eigendom van Rho, adviseurs voor leefruimte.

Over de auteur Bekijk alle berichten

LC nazomerfair

/* ]]> */