Ga je mee terug in de tijd tijdens de fair?

Stania State
Onder de rook van Leeuwarden ligt het Friese dorpje Oentsjerk, dat een rijke geschiedenis met zich mee draagt. Het dorp wordt geroemd om zijn schoonheid, boomrijke wegen en diverse bossen. Het vormt bovendien het decor van de Leeuwarder Courant NazomerFair.

De zoon van Tryntsje

Volgens een legende zijn de dorpen in de omgeving van Oentsjerk ontstaan doordat de rijke weduwe Tryntsje haar zeven zonen een boerderij met land cadeau gaf. In de omgeving van waar zij zich vestigden, werden meerdere huizen gebouwd. Ze vernoemden hun dorpen naar hun eigen naam. Zo werd Oentsjerk vernoemd naar zoon Oene.

Het dorp van states

In het verleden was Oentsjerk een dorp van states. Naast de Stania State, stonden in het dorp vier andere states, waarvan alleen de Unia State nog in tact is. De Heemstra State is afgebroken en daarvoor in de plaats is het bejaardencomplex Skewiel gebouwd. Van het Andringahuis is alles wat rest een straatnaambordje. Op de plek van de laatste state; Eijsinga State, is een boerderij gebouwd.

Bewoners van de Stania State

De Stania State heeft haar naam te danken aan Jeppe Stania die er begin zestiende eeuw een slot liet bouwen. Het huidige pand stamt echter uit 1843, omdat er in 1813 een verwoestende brand plaatsvond. De tuin werd aangelegd door de befaamde landschapsarchitect Lucas Pieters Roodbaard. Aan het einde van de negentiende eeuw woonde de burgemeester van Leeuwarden in de zomermaanden in de state. Later werd er een jeugdherberg in gevestigd en slaapzalen voor leerlingen van de praktijkschool. Langzaam vonden er steeds vaker vergaderingen en congressen plaats en werd er ook een theeschenkerij en Landbouwmuseum in gevestigd.

Stania State real-life meemaken? Aanschouw de tate tijdens de Leeuwarder Courant NazomerFair in het weekend van 15 en 16 september!

Over de auteur Bekijk alle berichten

Annique Panman

/* ]]> */